Відсутність контролю pH у пивоварінні (самогоноварінні) може призвести до негативних наслідків, зокрема, до зміни смаку кінцевого продукту, появи гіркоти, сповільнення або припинення роботи дріжджів, появи шкідливих речовин тощо.

Наприклад, при занадто кислому середовищі при бродінні браги (pH<3.5) дріжджі сповільнюють свою роботу, є ризик зупинки ферментації, з’являється гіркота. При занадто високому значенні pH (pH<5.5) є великий ризик розвитку шкідливих бактерій, що призводить до неприємного запаху кінцевого продукту.

Для визначення і контролю параметрів кислотності найбільш зручним методом є застосування pH-метра.

Цей прилад використовують як у процесі водопідготовки для контролю води і доведення її параметрів до необхідного оптимуму, так і в процесі затирання сусла, контролю оптимальних умов ферментації браги.

Кишенькові водозахищені pH-метри тайванського виробника EZODO, а саме моделі EZODO 6011 (точність вимірювання до десятих pH) і EZODO 6011A (точність вимірювання до сотих pH) є найбільш популярними на ринку та відрізняються своєю надійністю, точністю, універсальністю і при цьому доволі доступною ціною.

Ці pH-метри чудово підходять для вимірювання pH пива, браги, сусла, води, а також практично будь-яких інших рідин. Зауважимо, що перевагою приладів EZODO є наявність гарантії на pH електрод та повна комплектація, що включає в себе калібрувальні розчини і розчин для зберігання, що дає змогу використовувати прилад прямо «з коробки».

Нижче ми покажемо процедуру вимірювання pH сусла (пива, браги) за допомогою ручного pH-метра EZODO 6011 (процедура аналогічна і для приладу 6011A).

Крок 1. Підготуйте pH-метр.

Увімкніть прилад, зніміть захисний чорний ковпачок, а також прозорий ковпачок з рідиною для зберігання електроду.

Обмийте електрод у чистій воді, обережно видаліть залишки води з електроду за допомогою серветки.

Крок 2. Відкалібруйте pH-метр за потреби.

Опустіть електрод приладу по черзі в калібрувальний розчин 7.01 (зелена баночка 50 мл) і калібрувальний розчин 4.00 (червона баночка 50 мл). Перевірте показання приладу.

За кімнатної температури прилад має показувати 7.0 (7.01 для моделі 6011A) на «зеленому» буфері та 4.0 (4.00 для 6011A) на «червоному». При необхідності відкалібруйте прилад, звернувшись до інструкції з експлуатації, що входить до комплекту поставки.

Зазвичай pH-метри EZODO 6011/6011A не вимагають частого перекалібрування, але контроль показань здійснюйте регулярно.

Крок 3. Відберіть зразок пива, сусла чи браги в невелику окрему ємність для аналізу.

Незважаючи на те, що конструкція pH-метра EZODO 6011 (6011A) дає змогу вимірювати pH безпосередньо в бродильній ємності (прилад має «поплавкову» конструкцію і не потоне у ферментері), часто зручніше відібрати невелику кількість зразка в окрему ємність для вимірювання.

Дотримуйтесь чистоти, обробляйте інструмент та руки антисептиком, а ще краще – здійснюйте відбір проби через окремий кран, якщо такий передбачений конструкцією ферментера, з метою унеможливлення зараження пива чи браги сторонніми бактеріями (особливо на початкових етапах бродіння, коли концентрація спирту низька).

Крок 4. Виміряйте pH зразка.

Вставте електрод pH-метра у відібраний зразок пива, сусла чи браги так, щоб вимірювальна частина pH-електрода була повністю занурена в рідину. Дочекайтесь стабілізації показань приладу і отримайте значення pH вашого зразка!

Крок 5. Промийте електрод водою і підготуйте прилад до зберігання.

Важливою умовою для довготривалої служби електрода та pH-метра є його правильне зберігання. Обов’язково промийте pH-електрод чистою водою, видаліть залишки води серветкою, накрутіть назад прозорий ковпачок з розчином для зберігання електрода. Якщо розчину для зберігання в прозорому ковпачку мало, або він відсутній – долийте з маленької білої баночки. Не лишайте електрод «насухо», не заливайте замість розчину для зберігання воду, оскільки в такому разі електрод вийде з ладу.

Якщо у вас залишились питання щодо вимірювання рівня кислотності пива, сусла або браги, ми завжди раді проконсультувати вас.

Ви можете купити pH-метр для будь-яких задач у Маркеті вимірювальних приладів «СІМВОЛЬТ» (www.simvolt.ua). У нас найбільший асортимент pH-метрів в Україні!