(044) 221-93-73 (068) 867-43-47 (099) 423-46-53 (073) 041-80-26
Встановити якість продуктів харчування та інших споживчих товарів можна, визначивши їх рН

Свіжі та якісні продукти харчування мають відповідний рН

рH – це потенціал водню, який визначається кількісним співвідношенням іонів Н+ та ОН- і відображає ступінь кислотності або лужності середовища.
Стандартна шкала рівня рН знаходиться в межах від 0 до 14. Чим вище рН, тим більше лужність речовини, а чим нижче рН, тим більше кислотність. Нейтральне середовище визначається рН 7,0.

За значенням рН можна визначати стан продукції при її купівлі, контролювати процеси виробництва та якість готової продукції, діагностувати проблеми зі здоров’ям і контролювати різноманітні хімічні та біологічні процеси. Наприклад, у таблиці 1 наведено значення рН, які відповідають свіжим та якісним продуктам харчування.

Таблиця 1
Значення рН, які відповідають свіжим і якісним продуктам харчування

 Назва продукту

Значення рН

Питна вода

6,5-8,5*

Молоко свіже

6,3-7,3

Білий хліб

5,0-6,2

Масло

6,1-6,4

Сардини консервовані

5,7-6,6

Свіжі яйця

7,6-8,0

Газовані напої

2,0-4,0

Парне м’ясо

≈7,2

*Відповідно до ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

рН-електрод Delta OHM KP-70 для м’яса, сиру та інших харчових продуктів

На сьогодні існує багато методів контролю рН. Найбільш точним і зручним є вимірювання з допомогою портативних електронних рН-метрів. Але більшість рН-метрів можна застосовувати лише для вимірювання в рідинах. Тому для встановлення значення рН твердої і кремоподібної продукції необхідно проводити попередню пробопідготовку, що вимагає витрат часу та реактивів.

Для вирішення цієї проблеми компанія SIMVOLT пропонує універсальний, адаптований для вимірювань рН у будь-яких об’єктах електрод KP70, який під’єднується до мультифункціонального приладу Delta OHM HD2305.0, який поєднує в собі рН-метр, ОВП-метр і термометр.

КР70 являє собою комбінований pH-електрод діаметром 6,5 мм з корпусом з епоксидної смоли, що заповнений гелем, має діапазон вимірювання pH 2...14, робочу температуру 0...50 °C, тиск до 0,1 бар. Має широку сферу застосування: може вимірювати рН у такій продукції, як м’ясо і м’ясні вироби, хліб, питна вода, соки, консерви, сир, майонез, молоко, масло, йогурт, водні емульсії, фарби, лаки, косметичні засоби тощо. Також може використовуватися для вимірювання рН у гальванічних ваннах і стічних водах.

 

Габаритні розміри електроду КР70

Електрод генерує електричний сигнал, пропорційний рН відповідно до закону Нернста, який через гвинтовий роз’єм типу S7 і з’єднувальний кабель передається до вимірювального приладу. Вимірювальний прилад HD2305.0 італійської фірми Delta OHM являє собою портативний прилад з великим рідкокристалічним екраном. HD2305.0 призначений для вимірювання рН, ОВП та температури. Прилад працює як з окремими, так і з комбінованими електродами та має функцію визначення максимального, мінімального й середнього значень вимірюваної величини. Точність вимірювання рН становить 0,01. Прилад має ступінь захисту ІР67, що дає змогу використовувати його в умовах підвищеної вологості та запиленості.

Для вимірювань необхідно лише занурити електрод у досліджуваний об’єкт і на дисплеї з’явиться значення рН.

Отже, універсальний електрод КР70 можна використовувати для вимірювання значень рН у продуктах харчування, косметичних засобах, промислових речовинах, біологічних і хімічних об’єктах,  як у домашніх умовах, так і в лабораторіях та на виробництві.