Мінеральні солі – це переважна кількість домішок у воді
Вода – універсальний розчинник, у ній завжди є домішки, які згідно з класифікацією за фазово-дисперсним станом поділяють на завислі речовини (мікроорганізми, планктон тощо), колоїдні речовини (високомолекулярні з’єднання, віруси тощо), молекулярні речовини (розчинені у воді гази, органічні речовини тощо) та електроліти (солі, кислоти, основи тощо).
Переважна кількість домішок у воді – мінеральні солі (до 90 % всіх домішок). Показник, що характеризує кількість розчинених речовин, передусім мінеральних солей, в 1 л води – сухий залишок. Тобто значення солевмісту приблизно рівне сухому залишку.
Класифікація води за мінералізацією
За мінералізацією (солевмістом) воду класифікують за ГОСТ 17403-72 (табл. 1). Так прісною вважається вода з мінералізацією менше 1 г/л (=1000 мг/л ≈ 1000 ppm). Вода з мінералізацією більше 1 г/л має неприємний смак – солоний або гірко-солоний.
Таблиця 1
Класифікація води за мінералізацією
Група води |
Мінералізація води, г/л |
Ультрапрісна |
до 0,1 |
Прісна |
0,1–1,0 |
Слабопрісна |
1,0–3,0 |
Солона |
3,0–10,0 |
Сильносолона |
10,0–50,0 |
Розсіл |
50,0–300,0 |
Ультрарозсіл |
більше 300,0 |
Гігієнічні норми мінералізації питної води
У ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» визначено нормативи по сухому залишку (що приблизно відповідає загальній мінералізації) питної води (табл. 2). З табл. 2 видно, що мінералізація питної води не повинна перевищувати 1,0–1,5 г/л (або 1000–1500 мг/л). Нормами не встановлено нижньої межі мінералізації, але це ще не означає, що потрібно пити дистильовану воду. Питання користі або шкідливості вживання дистильованої води на сьогодні відкрите. Вчені так і не прийшли до одного висновку. Проте за фізіологічною повноцінністю мінерального складу питної води згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 норматив з мінералізації (сухому залишку) встановлено в межах 200–500 мг/л.
Таблиця 2
Нормативи по сухому залишку (мінералізації) питної води
Показник |
Водопровідна вода |
Вода з колодязів і каптажів джерел |
Фасована вода, |
Сухий залишок, |
1000 |
1500 |
1000 |
1 Норматив, зазначений у дужках, має право використовувати підприємство питного водопостачання до 1 січня 2020 року в окремих випадках, пов’язаних з особливими природними умовами й технологією підготовки питної води, що не дозволяє довести якість питної води до жорсткішого нормативу.
Мінералізацію води можна визначити солеміром або TDS-метром
Виміряти мінералізацію води можна за допомогою солеміра або TDS-метра (табл. 3). Найбільш простими у використанні та економічно вигідними є портативні TDS-метри. Принцип дії TDS-метра заснований на прямій залежності електропровідності розчину (сили струму і постійному електричному полі, створюваному електродами приладу) від кількості розчинених у воді сполук (частин на мільйон 1 ppm = 1 мг/л).
Таблиця 3
Портативні TDS-метри (солеміри)
Показник |
Портативні TDS-метри |
|||
Діапазон вимірювання мінералізації |
0–9990 мг/л (ppm) |
0–999 мг/л (ppm) |
0–19990 мг/л (ppm) |
0–1999 мг/л (ppm) |
Точність |
±1 % |
±1 % |
±1 % |
±1 % |
Роздільна здатність |
10 |
1 |
10 |
1 |
Автокомпенсація температури |
+ |
+ |
+ |
+ |
Інше |
Електрод може бути збільшено до 80 мм |
Електрод може бути збільшено до 80 мм |
Водонепроникний |
Водонепроникний |
Олена Можаровська,
канд. техн. наук